Pulk


Vorstehhunden er arbeidssomme hunder som gjerne tar i et tak. De er ideelle til kløving, pulk- og snørekjøring. Allsidigheten gjør vorsteheren til førstevalget for det aktive friluftsmennesket.

På bildet til høyre er Tuula festet i bøyledrag med gammeldags komtesele. Kari går bak og er festet til bakenden av pulken med en strikk. I dette tilfellet er det en smakssak om hunden bruker komtesele (tykk lærpute rundt halsen og bukjord) eller nomesele (som er laget av nylonremmer og har festepunkter på sidene og bak over haleroten på hunden).

I løyper og på hardt underlag trekker en hund det dobbelte av kroppsvekten. I slike situasjoner er bøyledraget som vist ovenfor en god løsning. Går turen utenfor løypen bør lasten halveres. Skal kjøringen foregå i områder med tett vegetasjon bør bøyledraget erstattes med strikk. Da er det også en klar fordel å bruke nomesele ettersom denne utnytter hundens trekkraft bedre.

Hunden kan så smått tilvennes pulken og draget når den er rundt ett år. Ikke belast hunden før den er rundt to år. Ved å bruke kommandoene “høyre” og “venstre” hver gang du dreier av i ønsket retning, kan du få hunden til å holde seg på rette side av løypen samt velge riktig retning ved veiskiller på kommando.