Kløving


Vorstehhunden er arbeidssomme hunder som gjerne tar i et tak. De er ideelle til kløving, pulk- og snørekjøring. Allsidigheten gjør vorsteheren til førstevalget for det aktive friluftsmennesket.

Tuula tilvennes kløven som på dette stadiet ikke veier mer enn 2 kg. Kari og Tuula på Vikerfjellet, Brønnøysund.

Tuula liker svært godt å kløve, og har inntil fylte 20 mnd. alderen båret med seg kikkert og 2 brusflasker (ca 2 kg) når vi er på fjelltur. Nå er tiden inne til gradvis å øke lasten. For å skape likevekt i kløvposene, pleier jeg å fylle vann i en tom pose fra pappvin. Tappekranen gjør det enkelt å regulere vekten på kløven etter hvert som niste og kaffe fortæres.
På toppen av kløven er det mulig å surre fast myke ting, for eksempel ekstra genser eller regntøy. Jeg bruker en 2 meter lang skolisse i lær (fåes i skoforretninger som metervare) til å feste gjenstandene med. Lærlissen har en friksjon som gjør at ikke tingene ramler av kløven.

Det lønner seg å kjøpe en kløv av god kvalitet. Min vurdering er at det kun finnes en kløv på markedet som fyller kvalitetskravene en bør sette til en kløv. Det er den norskproduserte LAIKA-KLØVEN som lages av NORDTRO AS, 9086 Sørkjosen.

Fabrikkken har flere modeller i assortimentet. Min klare favoritt er en kløv som er kledt med semsket skinn i ryggen. Dette gir en kløv som ligger stabilt på ryggen til hunden, og som er lett å balansere. Prisen er som for standard kløv med nylonfor i ryggen.

Kløving er ikke bare for jakthunder. Fordi kløving bedrer holdningen og styrker musklaturen i hundens overkropp, er det mange hundeeiere med ambisjoner på utstilling som kløver aktivt med hunden.

Tuula med helgens fangst fra Hivju på Hardangervidda, 12 kg ryper i kløven.

Tuula nyter utsikten på Torghatten.

Tess med kløv 13 kg
Tess med kløv på HardangerviddaIngeborg og Tess med kløv på vei til jakt